hoe kom ik van mijn perfectionisme af

Hoe ik mijn perfectionisme tackelde

Angst, Toewijding

Verzucht jij soms: Hoe kom ik van mijn perfectionisme af? Ik heb ook jarenlang van alles geprobeerd om minder perfectionistisch te worden, maar niets hielp blijvend. Totdat ik ontdekte wat écht werkte. Benieuwd hoe ik na lang worstelen mijn perfectionisme tackelde? Lees dan deze blog!

Ik moest en zou altijd een 9 halen. Grappig genoeg hebben mijn ouders me nooit gepusht, dus daar kwam het niet vandaan. Sterker nog, mijn ouders probeerden me uit zorgzaamheid vaak een beetje af te remmen. Maar ik was vastbesloten altijd ultiem te presteren. 

Perfectionisme als een resultaatgerichte controledrang, gebaseerd op onzekerheid, zorgde ervoor dat mijn eigenwaarde afhankelijk was geworden van mijn prestaties. Door transformatieve yoga en meditatie heb ik mijn perfectionisme bijna volledig kunnen omzetten in overgave.

Door mijn spirituele beoefening kon ik de ongezonde elementen van mijn prestatiedrang uit mijn denkgeest wegfilteren. Met andere woorden: ik heelde mijn angst en minderwaardigheidsgevoelens. Zo bleven mijn natuurlijke nieuwsgierigheid en mijn wens om ergens volledig voor te gaan over.

Mijn doel werd een bepaalde houding, niet een specifiek resultaat. Deze houding is één van liefdevolle toewijding. Ergens met veel plezier helemaal voor gaan en vervolgens wel zien waar het schip strandt. Handelen vanuit overgave, onthecht van het resultaat. Bij voorbaat al tevreden én tegelijkertijd altijd op zoek naar groei. 

Deze visie op het aanvliegen van taken heeft zich uitgebreid tot de levenshouding die ik mezelf nu dagelijks tot doel stel: Devotie. Toegewijd aan wereldse verantwoordelijkheden, maar altijd bewust verbonden in mijn hart met dat wat werkelijk waardevol is in het leven. 

Het werkelijke doel van het leven is immers dat je je herinnert dat je Liefde bent. Voelen dat je een onsterfelijke ziel bent, in plaats van je identificeren met je gedachten, lichaam, emoties en karakter, die je steeds zonder succes probeert te perfectioneren. Je bent volmaakt, niet perfect.

Heeft deze levenshouding ervoor gezorgd dat ik minder goede resultaten ben gaan behalen in studie en werk? Eigenlijk niet. Je presteert juist beter als de stem in je hoofd een aanmoedigende vriend is in plaats van een vernietigende criticus. Dat geeft energie, helderheid en inspiratie.

Win-win toch? Ben jij ook klaar met je zelfsaboterende neigingen tot perfectionisme? Word dan je eigen beste vriend met Devotie Academy.
In dit persoonlijke begeleidingsprogramma hervind je je innerlijke veiligheid en bevrijd je jezelf van angst.

Liefs,
Sam

Vorig bericht
Vertrouwen: hoe doe je dat?
Volgend bericht
Beginnen met mediteren? Lees deze tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.