Leer genieten als een yogi

Bewustwording, Yoga

Op zondag 26 november geef ik een yoga & meditatie workshop met als thema Genieten. Als je aan yogi’s denkt, zie je vast niet ontzettend Bourgondische levensgenieters voor je. Wat heeft yoga dan te maken met genieten? In dit blog leg ik uit hoe de workshop in november je leert genieten als een yogi!

Het advies voor yogi’s is om begeertes te matigen. Het idee daarachter is dat als je geobsedeerd bent door het najagen van aardse genoegens, je niet bepaald in innerlijke vrede verkeert. Bovendien ben je dan gehecht aan de mooie of leuke dingen die je hebt verkregen, wat angst voor verlies met zich meebrengt.

Het doel van de begeerteloosheid is dus vooral om de angsten van de mens te verlichten. Het is een liefdevol advies. Er is niets mis met streven naar fijne ervaringen of mooie bezittingen. Er ligt enkel een gevaar op de loer als we het onze geest in beslag laten nemen, gehecht zijn en ‘per se moeten hebben’.

Waarom horen we het advies dan zo anders? Waarom komt het dan binnen als een aanval of een straf?

Dit komt grotendeels omdat we ons altijd latent schuldig voelen. Als mens zien we onszelf als schuldig, zondig en slecht. Sommigen doen alsof ze daar trots op zijn. “Ik ben nu eenmaal gewoon egoïstisch.” Anderen proberen de schuld af te schudden. “Ik heb dit drankje wel verdiend na zo’n dag!”

We gunnen onszelf eigenlijk zo weinig, dat we meteen steigeren bij het idee dat het weinige wat ons vreugde geeft van ons afgepakt zou worden. Helaas is vastklampen niet hetzelfde als echt genieten. Wanneer je je ergens schuldig voelt zal er aan genieten altijd een ondertoon van afkeer kleven.

Yoga trekt gevoelens van schuld er met de wortel uit. Het heft de gedachten over niet goed genoeg zijn op. De herinneringen van afwijzing worden losgelaten. Dan staat niets je vermogen om werkelijk te genieten in de weg. En daar heb je dan zelfs niet eens ‘iets leuks’ voor nodig (al mag dat dus best)!

Je geniet dan al van het kriebelende gevoel van vrijheid in je onderbuik en de gewaarwording van je vervulde hart. Je hervindt je onschuld en daarmee ook je kinderlijke verwondering, levenslust en blijdschap! En dan weet je veel beter waar je echt van geniet en wat alleen maar lege afleiding was.

Liefs,
Sam

 

ps. De mooie print is van Threadz of Light. Check de Etsy shop van deze lieve kunstenares hier.

Vorig bericht
Hoe yoga je veiligheid kan geven
Volgend bericht
Start het nieuwe jaar goed met een detox!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.