In de eerstvolgende teaching neem ik jou mee in de yama’s, oftewel de dingen die je laat als yogi. Deze adviezen gelden als je geluk wil bereiken door middel van het yogapad. Ze zijn niet moraliserend bedoeld, maar dienen eerder als een manier om liefdevoller en fijngevoeliger te worden en om te gaan met de dagelijkse dilemma’s. In dit blog licht ik alvast een tipje van de sluier op over het programma van de teaching.
Wat is het doel van de yama’s?
De yama’s zijn niet bedoeld om het handelen van mensen naar een bepaald ideaal te vormen, maar om iemands denkgeest gereed te maken voor spiritueel inzicht. Spiritueel inzicht is liefdevol. Dit inzicht kan enkel landen als men in ieder geval zijn best doet om liefdevol te denken, spreken en handelen. Dat maakt het bewustzijn verfijnd genoeg voor spirituele vorderingen. Daar vormen de yama’s (en de niyama’s) de handvatten voor.
In veel religieuze tradities wordt het afgestraft als je tegenstrijdig gedrag vertoont aan een leefregel. Het idee van een ‘zonde’ of enig noodzakelijk schuldgevoel als je niet voldoet aan een yama speelt geen rol in de yogafilosofie. De yama’s zijn geen stok om anderen mee te slaan.
De yama’s zien ook niet alleen op uiterlijk zichtbaar gedrag, maar ook op je gedachten. Het gezegde ‘men mag wel alles denken, maar niet alles zeggen’, gaat dus niet op. Het idee is juist dat je denkgeest een hoger niveau van bewustzijn bereikt als je ook de subtiele overtredingen van de yama’s aanpakt. ‘Niet stelen’ betekent bijvoorbeeld ook dat je jaloerse gedachten opheft.
Welke yama’s zijn er?
- Ahimsa – Geweldloosheid.
- Satya – Waarheidslievendheid.
- Asteya – Niet stelen.
- Brahmacarya – Onthouding.
- Aparigraha – Begeerteloosheid.
De betekenis van de yama’s komt verder aan bod in de teaching.
Waar passen de yama’s binnen de yogafilosofie?
De yama’s zijn de eerste stap van het achtvoudige pad van Patanjali, de vader van de yoga. De tweede stap zijn de niyama’s. Dit zijn de leefregels met adviezen over wat juist wél te doen of bevorderen.
De acht stappen zijn niet per se bedoeld om in chronologische volgorde uit te voeren. Het zou bijvoorbeeld gek zijn als je stopt met yogahoudingen uitvoeren (de derde stap) als je begint met het oefenen van pranayama (de ademhalingsoefeningen van de vierde stap).
Er zit echter wel een opbouw in de stappen qua spirituele vordering. De stappen worden steeds verfijnder en energetischer, steeds minder een taak van het lichaam en steeds meer een staat van bewustzijn. Je beoefent meerdere stappen tegelijk, maar aandacht besteden aan de eerste stappen zijn essentieel voor verdere vorderingen op het pad.
Teaching over de yama’s
In de online teaching op zondag 24 september geef ik handvatten voor het toepassen van de yama’s in ons moderne leven door uitleg te geven over de ware betekenis van deze leefadviezen. Hierbij kun je al je vragen of mogelijke weerstand delen. Deelnemers van de teaching ontvangen ook een hand-out met de kern van de teaching per yama.
Vragen of aanmelden? Neem gerust contact met mij op.
Liefs,
Sam
ps. De mooie schildering is van Threadz of Light. Check de Etsy shop van deze lieve kunstenares hier.