Vertrouwen: hoe doe je dat?

Vertrouwen: hoe doe je dat?

‘Gewoon vertrouwen hebben’, zegt iemand tegen je als afsluiting van jullie gesprek over de lastige situatie waar je je in bevindt. Je knikt, maar stiekem ben je bezorgd of anxious erover. Je bent niet gerustgesteld door de makkelijke woorden van je gesprekspartner. Vertrouwen gaat ook niet om wegwuiven en kan ook niet blind gedaan worden. Hoe kun je dan wél vertrouwen voelen?

Allereerst is het goed om te beseffen dat vertrouwen onze natuurlijke staat is. Het punt is dat er gedachten en herinneringen zijn die dit gevoel van vertrouwen blokkeren. Zo verlies je je vertrouwen in jezelf, de ander en de wereld. Dit kun je niet ombuigen door enkel jezelf voor te nemen om vertrouwen te hebben. De blokkades voor vertrouwen zullen weggenomen moeten worden om je natuurlijke vertrouwen te herwinnen.

Jezelf
Zelfvertrouwen betekent niet dat je trots bent op je prestaties, je lichaam verheerlijkt of steeds bezig bent met krachtig spreken. Wat we voor ons zien als we denken aan iemand met zelfvertrouwen, is vaak overcompensatie om te verbergen dat je je diep vanbinnen toch waardeloos voelt. Zelfvertrouwen ligt niet in bepaalde gedachten, beelden of woorden. Het gaat daar voorbij. 

Het is een intuïtief weten dat je waardig bent en een volledig veilig voelen in jezelf. Dit komt vanzelf omhoog wanneer je oude gevoelens onzekerheid en onveiligheid transformeert en zo dieper in het muladhara chakra zakt. Een natuurlijke gedragenheid zal zich dan als onderstroom in je bewustzijn openbaren. Zo kun je altijd innerlijk uitreiken naar een zekerheid, kracht en veiligheid, wat er ook gebeurt in je leven. 

De ander
Van nature zijn we in verbinding met anderen. Doordat we gekwetst zijn, bouwen we muren van wantrouwen op. In plaats van naar iemand uitreiken in verbondenheid, tuigen we een spel van aanval en verdediging op. Hierbij vergeten we dat de ander vaak onbewust reageert op onze houding en ja, zelfs op onze gedachten. Ons wantrouwen wordt als het ware een self-fulfilling prophecy, waarbij we anderen wegduwen voordat ze ons kunnen kwetsen én voordat ze ons kunnen liefhebben. Waardoor zij weer op een manier handelen die ons wantrouwen bevestigt. 

Het is uiteraard niet de bedoeling om blind te vertrouwen en geen grenzen te stellen aan anderen. Maar als we mensen tegemoet treden met open ogen en een open hart, dan is het onze intuïtie die ons vertelt wat iemands intenties zijn, in plaats van het zeurderige stemmetje van wantrouwen dat enkel boodschappen uit het verleden blijft herhalen. Dan kunnen we reageren op het heden en niet telkens een patroon van het verleden herhalen. Het wantrouwen verdwijnt pas als je je pijn uit het verleden hebt geheeld, door het op te heffen met ware vergeving. Dan komt er weer ruimte voor verbinding en liefde.

De wereld
Vertrouwen op de wereld, of voor sommige mensen op God, wil niet zeggen dat je er vanuit gaat dat dingen in je leven zullen lopen zoals je ze bedacht had. Het betekent niet dat je er zeker van bent dat je krijgt wat je wilt. Het houdt wel in dat je alles wat er gebeurt leert zien als een kans om je innerlijk dieper te verbinden met liefde, in plaats van dat je alles wat aanvankelijk pijnlijk is ziet als een straf. De waarheid is dat je niet precies weet waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Maar we interpreteren gebeurtenissen als een persoonlijke aanval.

Wat nodig is om de wereld met nieuwsgierigheid en plezier te kunnen bekijken, is het diepe gevoel dat er op zielsniveau voor iedereen gezorgd wordt. Een grote reden om dit niet te voelen, is als we ons vaak in de steek gelaten hebben gevoeld als kind. Je zou kunnen zeggen dat je dan eigenlijk boos bent op God. Wanneer je je woede, verdriet en machteloosheid helemaal aan kunt kijken, zul je merken dat er een omdraaiing plaatsvindt. In dat aankijken gaan je innerlijke ogen namelijk open en voel je plots de goddelijke kracht die altijd al bij je was. Zodra je de ingang hebt gevonden om de goddelijke kracht te voelen, dan kun je ernaar luisteren en het volgen. Dan is de uitkomst altijd de best mogelijke.

Zou je graag meer vertrouwen willen hebben? In jezelf, anderen en de wereld? Op 10 juni 2023 geef ik een yoga- en meditatieworkshop met als thema Vertrouwen. Klik hier voor meer informatie en schrijf je in via de Contact pagina.

Liefs,
Sam

Vorig bericht
Hoe vind je een authentieke yoga leraar?
Volgend bericht
Hoe ik mijn perfectionisme tackelde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.