De waarheid over spiritueel Instagram

De waarheid over posts op Instagram die gaan over spiritueel inzicht, is dat je ze nooit moet gebruiken ter vervanging van een werkelijke begeleiding in bewustwording. Mogelijk maakt je ego je wijs dat je veel leert van enkel lezen over spiritualiteit. Dit is niets minder dan zelfsabotage. In dit artikel leg ik uit waarom.

Voordat je me verkeerd begrijpt: Natuurlijk worden er mooie teksten gedeeld op sociale media en kun je herkenning vinden in wijze accounts. Ik vind het ook leuk om posts te delen over mijn visie op yoga. Er is helemaal niets mis met leuke yoga accounts volgen, of een trouw volger zijn van een wijze coach.

Het is alleen heel erg belangrijk om je ervan bewust te zijn dat die posts niet speciaal op jouw situatie toegepast zijn. En om die reden doen ze enkel dienst als een leuke inspiratie, of beter nog; als een eerste kennismaking met een bepaalde teacher, methode van emotionele ontwikkeling of spirituele traditie.

Algemene waarheden gaan jou namelijk niet wakker maken in je blinde vlekken. Posts gaan jou niet zodanig raken dat jouw semi-bewuste pijn geheeld wordt. Dat je persoonlijke verleden naar het licht gebracht wordt. Hoe goed en waar de specifieke tekst, caption of video misschien ook is.
Vanuit abstractie bezien weten we namelijk best hoe het zit. We knikken instemmend mee met mooie posts over zelfliefde en innerlijke vrede. Aan de oppervlakte hebben we het best goed door. Daar ligt het probleem niet. Toch?

Onze blinde vlekken trekken ons alleen telkens uit het gewaarzijn van Liefde weg, de angstdroom in. De angstdroom die zowel in ons hoofd als geprojecteerd in de wereld vele vormen kan aannemen. Dit ‘dromen’ houdt ons in de slaap van angst en verhindert ons het wakkerzijn van Liefde als standaard gevoel te hebben.

Een post heeft niet de kracht een blinde vlek écht bewust te maken. In yogi termen: Je diepgewortelde karma maak je er niet mee vrij. (Je karma bestaat uit je gedachteknopen uit het verleden die jou gevangen houden in terugkerende pijnpatronen, in je hoofd en in je leven.) De betekenis van een post komt niet zo diep binnen dat het bevrijdend werkt.

 

Enkel lezen over spiritualiteit is slechts flirten met bewustwording. Het is in de gecommitteerde relatie met een spirituele beoefening dat je grootste zelfafwijzing én je diepste liefde ontwaakt.

 

Blijven scrollen is aldus veilig voor je ego. Het is vrijblijvend, je hebt geen skin in the game omdat het gratis is (dat het wél veel tijd kost vergeet je eigenlijk) en je kunt je verstoppen achter je scherm. Het is eerder een ogenschijnlijk spiritueel verheven vlucht dan dat het het rauwe pad van ontwaken vertegenwoordigt.

Pas wanneer je geld en volledige aandacht gaat investeren in wakker worden, wordt je ego werkelijk bedreigd. En ja, dan komt de weerstand omhoog. Het ego overtuigt je dat je geen geld hebt voor het aanbod van de teacher waar je een klik mee voelt. Of onvoldoende tijd… Er moet eerst mentale ruimte komen. Blabla. Alles om jou ‘lekker’ vertrouwd aan het scrollen te houden, terwijl je je ondertussen afvraagt waarom je je telkens maar niet beter voelt…

Dus gebruik sociale media vooral om een traditie en een teacher te vinden waar jij een verbinding mee voelt. En gun jezelf het dan vervolgens om van het aanbod van diegene gebruik te maken! Je geluk is die investering waard. Of stel je je lichter voelen liever nog even uit? Jouw keuze. Maar weet dit: Niemand komt je redden zonder jouw uitdrukkelijk verzoek. Mijn advies luidt; blijf niet zelf zwemmen en aankloten (excusez le mot), laat een betrouwbare teacher liefdevol met je meekijken naar je gedachten en levenssituaties.

Kies een teacher die zachtjes door je heen kijkt en die niet bang is om liefdevol door je verdedigingen heen te breken. Ken je dat onbehaaglijke gevoel dat iemand dwars door je heen kijkt? Dat je je niet kunt verstoppen? Ben je wel eens in de situatie geweest dat je je tranen probeert te bedwingen, iemand heel lief tegen je doet en je daardoor juist breekt? Zo iemand heb je nodig. Iemand waar je je veilig bij voelt en waar je tegelijkertijd een beetje nerveus van wordt. Iemand die begripvol is én die jou verantwoordelijk houdt voor je gedachten.

Wat zenuwen of weerstand ervaren is niet erg, maar juist terecht! Echte veiligheid is namelijk niet per definitie ook vertrouwd. Misschien ben je de Liefde die je teacher uitstraalt niet gewend en zit er daardoor een onwennig element in. Of worstel je met onwaardigheidsgevoelens. Bovendien is iets nieuws doen, zoals een yogales of een coaching sessie volgen, altijd eng.

Volg daarom je intuïtie bij het uitkiezen van een geschikt programma, niet je weerstand. Voel je een connectie met mij? Super, ik plan graag een gesprek met je in en je bent ook van harte welkom bij een yogaworkshop. Heb je die klik meer met iemand anders, of met een ander aanbod? Reik uit naar diegene!

Voorkom dat je spijt krijgt dat je nooit hebt geïnvesteerd in jezelf leren kennen op een dieper niveau. Dit komt nu eenmaal niet aanwaaien, daarvoor zetten we er veel te veel tussen. Waag dus de sprong en neem contact op met dat meditatiecentrum, die coach, die therapeut of die teacher!

Liefs,
Sam

Vorig bericht
De (on)zin van het leven
Volgend bericht
Wat betekent het om vrij te zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.