Wat is een bewuste relatie?

Bewustwording, Relaties

Het kan lastig zijn om te weten wat je precies van relaties moet verwachten anno 2022. Iedereen heeft een andere mening over relaties, seks, het huwelijk en dating etiquette met bijbehorende adviezen en waarschuwingen. Als je op mijn website terecht bent gekomen, dan ben je vast geïnteresseerd in bewustwording. In dit artikel lees je over mijn visie op een bewuste relatie. Hopelijk vind je er wat herkenning, steun of hoop in!

De werkelijkheid van een relatie

Als je het filmachtige beeld koestert over relaties dat er een magisch goud laagje over alles heen gaat komen vanaf het moment dat je ‘de ware’ ontmoet, zul je van een koude kermis thuiskomen. Een relatie brengt niet alleen maar plezier en comfort en lost niet alles op. Het (on)bewuste uitgangspunt dat je relatie een magische pleister is voor je eenzaamheid en zelfafwijzing of een onuitputtelijke bron van comfort en plezier, brengt helaas niets anders dan teleurstelling. Je vraagt dan te veel van een relatie, omdat je verwacht dat je partner jou vervulling gaat brengen, terwijl je weigert je verdedigingen tegen diepe liefde op te geven.

Je verwacht dat je partner door jouw muren en oordelen over jezelf heen, jou er succesvol van overtuigt dat je goed genoeg bent.

  • Hoe kan jouw partner iets teweegbrengen in jou wat jij niet toelaat?
  • Hoe kan jouw partner jouw zelfbeeld omdraaien, wanneer jij vasthoudt aan pijnlijke herinneringen om je identiteit vorm te geven?
  • Hoe kan jouw partner je wonden helen als je deze niet aan het licht durft te laten komen?
  • Hoe kan jouw partner blijvend plezier in jou aanwakkeren, wanneer je jezelf niet toestaat om volledig te genieten?
  • Hoe kan jouw partner je telkens levenslust schenken, als depressieve gedachteknopen je vermogen tot vreugde blokkeren?

Wat een relatie je brengt

Het onmogelijke verwachten van je partner is een enkeltje naar teleurstelling. De teleurstelling die volgt op het niet uitkomen van de hooggespannen verwachtingen van een relatie, geeft misschien de neiging te denken dat relaties nergens goed voor zijn. Daarmee schiet je dan juist door naar het andere uiterste en verwacht je veel te weinig van een relatie. Wend je niet cynisch af van romantische liefde!

Relaties hebben een groot potentieel voor jouw geluk. Dit komt omdat je relatie je wel degelijk kan bevrijden. Niet als een doekje voor het bloeden, maar als een soort zaklamp met helende kracht, die jou zicht geeft op wat zich binnenin jou afspeelt. De waarheid is dat een zuivere, diepe liefde al je angsten en onzekerheden zal aanraken. Yep, je verdedigingsmechanismen en bindingsangst zullen door het dak gaan. Waarom? Om ze te kunnen helen door compassie met je (vroegere) zelf te hebben en te vergeven. Wanneer schaduwen in het licht komen, verdwijnen ze.

Zit je niet te wachten op getriggerd worden en je kwetsbaar opstellen? Dan zul je je afsluiten voor een partner die je wakker kan maken, weglopen bij een ware connectie en misschien zelfs verzuchten dat je telkens voor dezelfde soort ‘toxic’ mensen valt. Of je bindt je alleen ‘op papier’, door een serieuze relatie te hebben met alles erop en eraan, maar nooit écht je hart helemaal open te stellen. I did it all! Alles om stiekem niet toe te staan dat de relatie je diep raakt en ontroert.

Je relatie moet je wonden niet dieper maken, maar verwar dat niet met het triggeren van je wonden. Een gezonde relatie maakt je juist bewust van je pijn. Door dit te doorvoelen, vindt je pijn een weg naar je hart. Daar lost het op in je eigen liefde én de liefde die je (in je kwetsbaarheid) ontvangen hebt van je partner.

Geen zorgen, een bewuste relatie gaat natuurlijk heus niet alleen maar over wonden en serieuze introspectie. Het is echt niet een zware en stroperige bedoening de hele tijd. De heling is juist de springplank om samen het licht in te kunnen gaan! Om vrij te dansen, spelen, lachen, genieten, ademen, zingen, lief te hebben, geliefd te zijn, vrij te léven. Vrij van verleden, met enkel een eeuwig uitstrekkend nu, zinderend van mogelijkheden.

Liefs,
Sam

Volgend bericht
De (on)zin van het leven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.