Authentieke yoga voor innerlijke transformatie in Amsterdam en Weesp

Mijn ervaring met Een Cursus in Wonderen

Spiritualiteit, Vergeving

Misschien heb je wel eens van Een Cursus in Wonderen (of: A Course in Miracles) gehoord. Meestal vindt het boek jou in plaats van andersom. Ben je nieuwsgierig naar wat ‘de cursus’ precies inhoudt, wat mijn ervaringen ermee zijn en hoe het boek zich verhoudt tot het yogapad van Devotie? Lees dan deze blog.

Weerstand
Een Cursus in Wonderen is een boek dat veel weerstand kan oproepen. Het kan zomaar zijn dat je er al een aantal keer van hebt gehoord, maar nog niet de stap hebt genomen het aan te schaffen. Ik kan me ook voorstellen dat het boek in vele kasten ligt te verstoffen. Nog volledig ongeopend of dichtgeslagen na een verwoede poging de teksten te ontcijferen…

Wat is een Cursus in Wonderen / Course in Miracles

De eerste jaren van mijn yoga opleiding vond ik de cursus ook maar niets. Ik had niet zoveel boodschap aan woorden zoals ‘God’, ‘de Zoon van God’ en ‘het Koninkrijk der Hemelen’. Ook begreep ik de teksten simpelweg niet.

En als ik de inhoud wel begreep (of dacht te begrijpen), dan vond ik de lessen een beetje overdreven. Ik kon echt boos worden om hoe simpel de cursus de oplossing voor angst en pijn kon presenteren. Draai je gedachten om en je bent verlost. Really?

Het probleem van woordgebruik werd opgelost doordat ik me een citaat herinnerde van Matthieu Richard, een Franse zen monnik. Ik meen me te herinneren dat hij iets schreef als: ‘Een woord is als een vinger die de maan aanwijst. Het is de bedoeling dat je naar de maan kijkt en niet naar de vinger.’ Het woord ‘God’ kon ik gewoon vervangen door ‘Liefde’ en het zou zonde zijn als ik de betekenis zou negeren uit aversie tegen de vorm.

Toegeven dat je het niet begrijpt
Uiteindelijk begreep ik dat ook mijn kritiek op het woordgebruik een symptoom was van een dieperliggende vergissing. Ik probeerde het boek op een rationeel niveau te begrijpen. En wat mijn gedachten uit de cursus opmaakten was: het is je eigen schuld dat je ongelukkig bent. Door de cursus te interpreteren met mijn ego, werd de boodschap ervan juist omgedraaid. Een boodschap van bevrijding werd een keten van schuld.

Toen brak een periode aan waarin ik aan mezelf toegaf dat ik er niets van begreep en dat de conclusie van mijn ego wel verkeerd moest zijn. Ik las de dagelijkse lessen van de cursus onregelmatig en zonder veel gevoel, maar ik probeerde er tenminste niet mentaal mee aan de haal te gaan. Ik probeerde het niet te begrijpen of te weerleggen. Het feit dat ik het niet snapte vond ik nu juist een teken dat het boek mij iets kon bieden wat ik nog niet bezat.

Kracht van de lessen
Op een gegeven moment klikte er iets. Ik heb nu elke dag zin om in de cursus te lezen. Dit komt enerzijds omdat ik me meteen vredig voel tijdens het lezen en anderzijds omdat de lessen uit de cursus me gedurende de dag te hulp schieten.

Een behulpzame les komt in mijn geest omhoog, waardoor ik bijvoorbeeld een gebeurtenis, waar iemand me met pijn in de stem over vertelt, innerlijk kan opdragen aan Liefde. Door de wijsheid van de cursus kan ik iemand zonder oordeel aanspreken op zelf-saboterend gedrag, omdat ik dat alleen doe als ik voel dat de ander daar iets aan heeft en niet als mijn ego gelijk wil hebben. Of ik herinner me de lessen over vergeving, op het moment dat ik me erger aan iemand die luidruchtig doet op een publieke plek, waardoor mijn ergernis omdraait en ik diegene Liefde stuur.

Zo worden dagelijkse interacties vervuld van betekenis en gevoelens van Liefde, in plaats van een vermoeiend spel van aanval en verdediging. Maar ook de grotere levenssituaties, zoals het overlijden van iemand dichtbij je, worden lichter als je stevig gegrondvest kan blijven in Liefde. Je innerlijke leiding neemt toe, waardoor je intuïtief gaat aanvoelen wanneer het de bedoeling is dat je handelt en wanneer je alleen Liefde stuurt en een situatie verder laat gaan. Dit geeft zekerheid en beschermt je energie.

Mijn ervaring met Een Cursus in Wonderen / Course in Miracles

Een Cursus in Wonderen bij Devotie
Een Cursus in Wonderen heeft aldus een enorm potentieel voor transformatie. Je kunt je aansturing vanuit angstige gedachten volledig omdraaien naar een innerlijke leiding gebaseerd op Liefde.

Daarom is de wijsheid van de cursus de leidraad voor Devotie Academy, het yogapad voor innerlijke veiligheid. De yogalessen, workshops, coaching en massages vinden plaats vanuit mijn toewijding aan dit gedachtengoed. Ook bespreken we de lessen en je vragen tijdens de maandelijkse check-in calls.

Nieuwsgierig? Je kunt een workshop volgen bij Devotie ter introductie. Wil je eerst nog wat meer over mij te weten komen? Lees mijn verhaal en mijn visie op yoga op de Over mij pagina. Voor authentieke yoga beoefening in Amsterdam & Weesp moet je bij Devotie zijn!

Liefs,
Sam

Vorig bericht
Wat betekent het om vrij te zijn?
Volgend bericht
Hoe vind je een authentieke yoga leraar?

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.