Groene Tara © Threadz of Light

Wat is transformatie nu eigenlijk precies?

Yoga

Het woord transformatie klinkt zonder context altijd wat vaag, vind ik zelf. Want wat transformeert er precies, en waarin? En waarom moet je dat dan willen? Met dit blog hoop ik wat duidelijkheid te scheppen over wat transformatie inhoudt en waarom ik het als thema heb gekozen voor mijn yoga- en meditatieworkshop op 27 augustus.

Wat ik bij Devotie bedoel met transformatie, is het omzetten van angst naar liefde. Een Cursus in Wonderen noemt dit illusies naar de waarheid brengen. In de praktijk wil dat zeggen dat elke gedachte en elke emotie met angst als bron, wordt opgeheven in liefde. Ongeacht welke vorm de angst heeft aangenomen (onzekerheid, boosheid, gelatenheid, etc.). Net zoals hoe de duisternis in één klap verdwijnt, wanneer je het licht aandoet. Bij Devotie is het yogapad dus een manier om van angst af te komen en tegelijkertijd je liefde te versterken. 

Angst of liefde
Het is belangrijk om dit te onderscheiden van tussenoplossingen, zoals het ‘leren omgaan met je gevoelens’. Het is ook niet het verwerken ervan, omdat dit ze een zekere bestaansgrond verleent. Je gaat niet de donkerte verwerken, je doet het licht aan. Hetzelfde geldt voor gedachten. Je leert niet met je gedachten in discussie te gaan of ze om te buigen. Je trekt angstgedachten er met de wortel uit.

Dit radicale komt voort uit het uitgangspunt binnen de yogafilosofie dat er óf sprake is van angst, óf van liefde. Met andere woorden: als je je al een beetje slecht voelt, ben je dus niet in de plek in jouw bewustzijn waar alomvattende liefde heerst. Het doel van yoga is volledige bevrijding. Als je minder dan op elk moment zielsgelukkig bent, dan is er nog winst te behalen. 

Meestal zien we dit niet als haalbaar, waardoor we op zoek gaan naar dingen die ons tijdelijk ogenschijnlijk iets beter laten voelen. Hierbij wordt duidelijk dat er geen compromis mogelijk is. Alles wat we ondernemen om te vluchten of te compenseren voor angst, versterkt ons nare gevoel uiteindelijk alleen maar. Vaak is het als we moe zijn van het zoeken, onderdrukken en afleiden, dat we bereid zijn tot transformatie.

Transformatie door yoga
Pas wanneer we onze patronen meer dan zat zijn, durven we het aan om de oplossing binnenin onszelf te vinden, in plaats van uitwegen te zoeken in de buitenwereld. Ons verlangen naar liefde wordt op een bepaald moment altijd groter dan ons ongeloof in liefde. De wens om vrij te zijn wint het van de angst voor onze emoties. En die innerlijke beslissing wordt de motivatie voor transformatie.

Yoga leert ons dat het derde chakra het centrum vormt voor transformatie. Dit manipura chakra heeft het element vuur in zich. Bij de meeste mensen overheerst angst, of ego. In dat geval zijn de vlammen van dit chakra naar beneden gekeerd. Dit betekent dat de emoties in de onderbuik onderdrukt worden, omdat diegene erover oordeelt. Dit houdt niet alleen pijnlijke gevoelens uit het bewustzijn weg, maar ook de vreugde, vervulling, creativiteit en zuivere seksuele energie van het buikchakra.

Vanuit de diepe veiligheid die opgeroepen kan worden in het eerste chakra, het muladhara chakra, ontstaat er ruimte voor het derde chakra om als het ware de deksel van de pan te halen. Zo kan het tweede chakra, het swadhisthana chakra, langzaam maar zeker openen en de diepe vreugde onthullen die daarin woont. Daarbij draait het manipura chakra om waardoor de vlammen, die eerst de ondergelegen chakra’s onderdrukten, nu juist de warmte in het hart versterken.

Inhoud workshop Transformatie
Tijdens de yoga- en meditatieworkshop op 27 augustus ligt (zoals altijd bij Devotie) de nadruk allereerst op veiligheid. Het is voor mij essentieel dat je je comfortabel voelt. Ik leer je ook hoe je de diepe innerlijke veiligheid van het muladhara chakra kunt oproepen. Van daaruit wordt het wellicht mogelijk om anders naar je verleden en je gevoelens te kijken en daarmee angst naar liefde te transformeren. We doen yogahoudingen speciaal voor het manipura chakra om eventuele boosheid, stress en vermoeidheid te ontgiften en het ego tot rust te brengen.

Na de middag voel je je hoe dan ook diep ontspannen en een stuk lichter. Je kunt je hier aanmelden voor de workshop. Wil je meer weten over mij en mijn visie? Lees dan hier mijn verhaal.

Liefs,
Sam

ps. De mooie afbeelding van Groene Tara is van Threadz of Light.

Vorig bericht
Beginnen met mediteren? Lees deze tips!
Volgend bericht
Ik zal geen waarde geven aan wat geen enkele waarde heeft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.